İsfahan, İran - Gezi Rehberi
İsfahan, İran
04.04.2019 - 08.04.2019
View
Iran
on mesuttoker's travel map.
İsfahan İran'ın en büyük 3. şehri. Günümüzde 1.5 milyondan fazla kişinin yaşadığı düşünülüyor. İsfahan'a Tahran'ın dışında kalan şehirlerinden gezerek geldiyseniz kalabalık bir şehir olduğunu hemen fark edeceksiniz. Kısa mesafeler olmasına rağmen oldukça yoğun bir trafiği olduğunu söylememiz gerek. Yollarda bir birlerine çarparcasına geçen insanlar, İran'ın diğer küçük şehirlerinde bulamayacağınız hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz küçüklü-büyüklü dükkanları görebiliyorsunuz. Kalabalık nufüs, büyük bir ekonomi, İsfahan'ı ülkenin en önemli şehirlerinden biri haline getirmiş. Bulunduğu eyalete de başkentlik yapan şehirde 2 milyon civarı kişi yaşıyormuş.
İsfahan Nerede- Şehrin Tarihi?
Tahran'a 340 km uzaklıkta olan şehir, ülkeyi hem kuzey-güney hem de doğu-batı ekseninde ayırır. Oldukça önemli kesişim yolları üzerinde bulunduğundan, tarih boyunca önemini koruyan şehirlerden olmuştur.
Zamanında Safevi Devletinin de başkentliğini yapan şehir, önemli ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle her dönem önemli bir konumda bulunmuş. Ama altın yıllarını 1050'ler ile 1700'ler arasında yaşamış. Bunca uzun süre önemli bir şehir olmasının da etkisi ile şehir halen yaşayan bir tarih ve kültür başkenti konumundadır.
Ulaşım
İsfahan uluslararası bir hava alanına sahiptir. İstanbul dahil avrupa ve orta doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere, pek çok şehirden direk bağlantısı bulunur. Ucuz hava yolu şirketleri ülke içinden de İsfahan'a ulaşımı kolaylaştırır. Ancak expedia, momondo vb. seyahat sitelerini kullanarak uçuşları bulabilmek mümkün değil.
Biz gezimizde https://1stquest.com/flight sitesini kullandık. Genellikle bilet fiyatları sabit, uçuş gününde bile uygun fiyatlarla bilet bulmak mümkün. Ayrıca seyahatinizde gittiğiniz şehirlerde seyahat acenteleri veya hoteliniz aracılığı ile de bilet ayarlamanız mümkün.
Ülke oldukça modern sayılabilecek otoyollara sahip. O yüzden ülke içerisinde bir uçtan diğer uca konforlu bir şekilde otobüs bulmak mümkün. Bizdeki gibi 2+1, geniş ve rahat koltuklu, klimalı araçlarda, çok ekonomik sayılabilecek tutarlarla uzun yolculuklar yapabilmeniz mümkün. Tek olumsuz tarafı hareket saatlerine pek sadık değiller.
Şehir içinde gezginler için en uygun ulaşım aracı taksilerdir. Taksilerde taksimetre bulunmaz, aracınızı başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Araca binmeden önce anlaşıp fiyatı belirlemeniz yararınıza olur. Yoldan geçen özel araçlar da taksi gibi durup sizi istediğiniz yere götürmek isteyebilir. Ayrıca "uber" benzeri yerel "snapp" uygulaması da özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Taksilerin hemen hemen 4'te 1'i fiyatına seyahat etmek mümkündür.
Şehirde metro hattı da bulunmaktadır. Otobüs ağı yaygın olup, ayrıca trafikte öncelikli konumları mevcut. Kendilerine ayrılmış özel şeritleri bulunmaktadır. Araçlarda para kabul ediliyor, ancak nereye gideceğiniz konusunu çözmek size kalmış. Durakta bekleyen öğrenciler yardım etmek konusunda oldukça cömert. Benim yol sorduğum bir öğrenci ingilizce bilmemesine rağmen ablasını arayıp, yardımcı olmaya çalıştı.
Eğer kalacağınız yeri şehir merkezine yakın seçerseniz görülmesi gereken önemli yerler yürüme mesafesinde olacaktır. Yine de İsfahan büyük bir şehir ve yürüyerek gezmeniz zaman alıcı ve yorucu olabilir.
İnsanları
İsfahan insan yapısı olarak Şiraz'a benziyor. Kaşan, Yazd ya da Qhum gibi şehirlere göre daha modern. Akşamları meydanlar, parklar insan dolu. Yazd ve Şiraz'da pek görmediğim kafe kültürü burada yerleşmiş. Yazd veya Şiraz'da hiç yanınıza uğramayan turist rehberleri burada biraz daha girişken olmuş, sürekli bir tur veya rehberlik satmak peşindeler.
Buralara geldiğinizde İsfahan'ı ve insanlarını anlamanın en güzel yolu onu kendi insanlarından dinlemek. Couchsurfing, Facebook, Tinder gibi uygulamalarla ingilizce bilen kişilere ulaşabilir, onlara bir kahve ısmarlayarak şehri bir de onların ağzından dinleyebilirsiniz. Bu arada teknoloji ile aranız iyi değilse, yolda bir selam ve gülümseme güzel bir sohbeti başlatabiliyor.
Aileleri, çocukları parklarda zaman geçirirken görmek mümkün. Trafiğe kapalı yürüyüş caddelerinde, dükkanlar önünde kalabalıklar görünüyor. Kitap dükkanlarının sayısı dikkati çekiyor. Şehirde tanıştığımız genç arkadaşlar rejimin şimdilik kitaplara pek karışmadığını, insanların da isyanlarını dile getirmek için sık sık edebiyatı kullandığını belirtiyor.
İsfahan'a ne zaman gelmeli? Ne kadar süre yeterli olur?
İsfahan ülkenin orta güney kısmında yer alıyor. Dolayısıyla yıl içerisinde ılıman güzel bir iklime sahip. Bahar aylarında bile yakıcı güneşle karşılaşabilirsiniz. Gezmek için en ideal aylar ilk ve sonbahar ayları. Sabah ve akşamları üzerinize bir şeyler almanız gerekebilecek ise de, öğlen saatleri güneş yanıklarına bile sebep olabiliyor.
Şehrin önemli tarihi eserleri, camileri, park ve meydanları bir gün içerisinde görülebilir. Yine şehrin yakınında bulunan Verzenah denen kasabaya yakın 15-20 km uzunluğundaki çöl, günü birlik tur için ideal konumda bulunuyor. Dolayısıyla İsfahan'a tam anlamıyla hakim olabilmek için en az 2 ideal olarak 3 gün önerilebilir.
Posted by mesuttoker 09:35 Archived in Iran Tagged iran isfahan