A Travellerspoint blog

Ürdün Gezisi İçin Rota Önerileri

Ürdün


View Jordan on mesuttoker's travel map.

Ürdün’de nasıl bir rota izlemeliyiz? Ürdün’de ne kadar süreyle kalınır? Bir ya da iki hafta Ürdün gezisi için hangi rotayı takip etmeliyiz? Tüm bu sorulara yanıtlarımızı yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

pexels-alex-azabache-4094259.jpg

Rotanızı belirlemeden önce Ürdün ile ilgili genel bilgiler için;

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün çok küçük bir ülke, birbirine en uzak iki uç noktasının uzaklığı yaklaşık 550 km. Yaşam alanlarının yoğun olduğu ülkenin batı kıyısında ise 400 km civarındadır. Dolayısıyla ülkeyi bir uçtan bir uca kat etmek için birkaç saatlik araba yolculuğu yeterli olmakta. Seyahatimizi planlarken ilgi alanlarınız ve tatil sürenizi dikkate alarak plan yapabileceğiniz rotaları yazımızda sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Şahsi kanaatimiz 7-10 günlük bir süre Ürdün’ü tam anlamıyla gördüm demek için yeterli. Ancak 3-4 gün gibi sınırlı bir süreniz varsa da temel noktaları ziyaret etmeniz ve rotanızı hızlı bir şekilde tamamlamanız mümkün. Sizler de seyahatinizin ardından takip ettiğiniz rotayı ve deneyimlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ürdün’ün bize sunduğu seçenekleri biraz açıklayarak ilgi alanınız ve sürenize göre rotanızı belirlemenize yardımcı olmaya çalışacağım. Kısa başlıklar halinde özet bilgiler vereceğim, detayları yazmamıza gerek yok, internet üzerinden detaylı bilgileri bulmak çok kolay zaten, ben sadece püf noktalarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım. 1-2 hafta süreniz var ise ilgi alanına göre seçim yapmak zorunda değilsiniz ama süre kısıtınız var ise bazı yerlerden feragat etmemiz gerekecek.

Tarih Odaklı;

Eğer tarihe ilginiz var ise, Roma Harabeleri, Haçlı seferleri, Arabistanlı Lawrance, kaleler, yıkıntılar ilginizi çekiyor ise ülkenin kuzey kısmına odaklanmalısınız. Amman’ın  kuzeyinde bulunan Jareş, Irbid, Ürdün Vadisi ve Azrak tarih meraklılarını cezbedecek yerler. Bir de Amman’ın güneyinde bulunan Petra Antik Kenti var tabi ki, ama tüm rotalara eklenecek , olmazsa olmaz bir yer olduğu için ondan özellikle bahsetmiyoruz. 3 günlük rota da bile Petra mutlaka bulunmalı. Petra başlı başına bir şehir olduğu için orası ile ilgili tecrübelerimizi ayrı bir rehber olarak paylaştık, buradan okuyabilirsiniz. Yine güneyde Hristiyan nüfusu ve geçmişi ile Madaba tarihi kentlerinden.

Deniz-Güneş Odaklı;

Deniz, kumlar tam bana göre, yatıp uzanayım, kendimi dinleyeyim ya da dalış yapayım, deniz altını keşfedeyim diyorsanız, Ölüdeniz ve Kızıl Denize yakınlığı dolayısıyla Akabe rotamıza eklenmeli. 1-2 haftalık rotalarda sorun değil ancak seyahat süreniz kısa ise, seçim yapmak zorunda kalacağınız konulardan biri.

Doğa-Çöl-Yürüyüş Odaklı;

Ürdün’ün en meşhur rotaları doğal güzellikler, kanyonlar, kızıl kumu ile marsı hatırlatan çölleri içeren rotalar. Pek çok gezgin bedevilerin bu doğal yaşam alanlarını tecrübe etmek için özellikle geliyor. İlgi alanınız bu ise daha çok ülkenin iç ve orta kesimlerine odaklanmamız gerekiyor. Yine kısa süreli rotalarda seçim yapmak zorunda kalacağız. Wadi Rum, Wadi Mucib en bilinenleri, keçi yününden çadırlarda kalabilir, develerle çölde seyahat edebilir, günü birlik jeep turlarına katılabilir, önceden yetkililere haber vermek şartıyla doğada kendi başınıza yürüyüşler yapabilirsiniz. Wadi Rum başlı başına bir rehberi hak ediyor, o konuda ayrıca bir yazı yazacağız.

Ürdün'e ne zaman, nasıl gidilir? Yanımda ne kadar para getirmeliyim? Kredi kartımı orada kullanabilir miyim? Ürdün'de ulaşım nasıl gibi sorularınız var ise öncelikle Ürdün Gezi Rehberi'mize mutlaka göz atın.

Şimdi gelin sizin için önerdiğimiz rotaları beraber inceleyelim;

Bir Hafta için Rota Önerisi

1.GÜN-Amman-Varış
2.GÜN-Petra
3.GÜN-Petra
4.GÜN-Wadi Rum
5.GÜN-Wadi Rum
6.GÜN-Akabe
7.GÜN-Amman-Dönüş

7-8 günlük bir süreniz varsa Ürdün’ü hakkıyla gezdim demek için yeteri kadar süreniz var demektir. Bizler için Ürdün’e girmenin bugünlerde 2 yolu var. Uçakla ya da İsrail sınırından. Irak ve Suriye sınırı da var ama tercih etmek isteyeceğinizi sanmıyorum. :) İsrail vizeniz varsa Akabe ya da Kuzeyden West Bank’tan giriş yapabilirsiniz. Uçakla da Amman ya da Akabe’den olmak üzere 2 seçeneğiniz var. Pegasus her gün Ankara ve Antalya’dan Amman’a uçuyor. Türk Hava Yolları da İstanbul'dan Amman ve Akabe’ye her gün uçuş yapıyor. Her halükarda rotanız kuzeyden Amman’dan başlayarak  güneye-Akabe’ye doğru ya da tam tersi güneyden kuzeye olacak. Dolayısıyla sizinle paylaşacağımız rotayı tersinden de yapma şansınız olduğunu unutmayın.

1.Gün-Amman-Varış

Türkiye'den Pegasus Ankara ve Antalya'dan her gün Amman'a uçuyor. Uçak gün içerisinde Amman'a varmış oluyor. Eğer araba kiralamıyor ve taksi ile seyahat etmiyor iseniz bugünü Amman'da geçirmek zorundasınız demek. Amman ülkenin başkenti ve ülkenin yarısı bu şehirde yaşıyor. Kendi standartlarında büyük bir şehir olmakla birlikte, tarihi mekanlarını dolaşmak için bir gün çok rahat yeter. Sizler de seyahatinizi Amman'dan başlatıyor ve buradan sonlandırıyor iseniz bu günleri başkenti gezmek için değerlendirebilirsiniz.

Türk Hava Yolları Amman'ın yanı sıra ülkenin güneyindeki 2. büyük şehir olan Akabe'ye de uçuyor. Seyahatiniz Akabe'den başlıyor ise aşağıdaki rotayı tersten yapabilirsiniz. Ancak bu kent genelde Avrupalı emeklilerin tercih ettiği bir destinasyon olduğundan bilet fiyatları biraz daha pahalı.

Bir diğer uçuş alternatifi ise Şengen vize sahiplerini ilgilendiriyor. Ryan Air Romanya ve Bulgaristan'dan Amman'a uçuyor, uzun aktarma saatlerini göze alabilirseniz Pegasus ve THY'den çok daha ucuza bu ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.

Öneri

;

Kalacağınız yerin Rainbow Street'e yakın olduğundan emin olun, böylece şehrin tarihi yerlerine yürüme mesafesinde olacaksınız.

GoogleMaps ve Maps.me uygulamasından ülkenin tüm haritasını indirip, önemli noktaları önceden işaretlerseniz, internet bağlantısına gerek olmadan gitmek istediğiniz yerlere ulaşabilirsiniz.

Şehirde toplu taşıma yok denecek kadar az, gitmeden Uber ve Careem uygulamalarını indirmeniz işinize yarayabilir.

Kuzey (Tabarbour) ve Güney'de (Wihdat) olmak üzere 2 tane otobüs garajı var.

Perşembe ve Cuma hafta sonu, cuma saatinde açık bir yer bulmak zor olabiliyor, özellikle para mevzuları için önceden planınızı yapın.

Pasha Hotel müşterisi olup olmamanızdan bağımsız olarak katılabileceğiniz ücretsiz yürüyüş turları düzenliyor. Bahşiş verebilirsiniz. Adresi; http://ammanpashahotel.com/downtown-tour-on-foot/

2.Gün-Amman-Petra (Wadi Musa)

Aslında Petra için Wadi Musa kasabasına gidiliyor. Antik kent bu kasabanın yanında. Araç kiralamıyor ve taksi kullanmıyor iseniz geriye iki alternatifiniz kalıyor. Jett otobüs şirket ve dolmuşlar. Jett ülkenin tek işler otobüs firması, internet sitesinden bilet alınabiliyor. Petra'nın yanı sıra ülkenin diğer önemli noktalarına otobüs bulabilirsiniz. Petra'ya günde sadece bir seferleri var ve sabah 06:30'da. Continental Otel'in önündeki ofisinden kalkıyor. Biletler yüksek sezonda bitebileceğinden en azından bir gün önceden almakta yarar var.

Diğer alternatif olan dolmuşların belli bir hareket saati yok, süre kısıtlamanız yok ise değerlendirebilirsiniz.

3.Gün-Petra

Petra Antik Kenti dünyanın yeni yedi harikasından biri ve ziyaret edince neden olduğunu daha iyi anlayacaksınız. İlgili rehberimizde detaylarına gireceğiz ancak bizce en azından 2 gün süre ayrılmayı hak ediyor. Jordan Pass alarak ya da girişte ücret ödeyerek biletinizi alabilirsiniz. Farklarını öğrenmek için Ürdün Rehberimize göz atabilirsiniz.

Öneri

;

Antik kent bir uçtan bir uca 8 km, yan yollarla beraber yürünebilecek mesafeler onlarca kilometre, dolayısıyla rahat edebileceğiniz ayakkabı, bot ve yürüyüşe uygun kıyafet getirin.

Sabah ve akşam üzeri serin, gün içinde çok sıcak olabiliyor. Katmanlı kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Kış aylarında bile rüzgar ve güneş oldukça etkili, güneş kremi, nemlendirici ve dudak kremi getirilmesini öneririm.

Kent içerisinde ücretsiz internet bağlantısı bulabileceğiniz kafe ve restoranlar, wc'ler mevcut.

En az iki gün öneriyoruz, ilk gün ana caddeyi keşfedip, 2. gün sabah açılış saati olan 06:30'da gelirseniz kimsenin olmadığı nefis kareler çekebilirsiniz.

Her ne kadar antik kent yeteri kadar ingilizce işaret ve açıklayıcı tabelalarla dolu olsa da yanınızda küçük bir rehber ya da internet çıktıları almanız bu şahane kenti sizin için çok anlamlı kılacaktır.

Hazine'yi (Treasuary) daha yukarıdan gören 2 nokta var, tabela olmasa bile bulmaya çalışın, çalışanlara, rehberlere sorun.

Develerle fotoğraf çektirmek ücretsiz, bahşiş vermeyin almaları yasak, zaten kabul etmiyorlar.

Yürüyüş yolunun ortasında 8000 kişilik bir tiyatro göreceksiniz. Romalılara ait olmayan bölgedeki tek tiyatro.

Giriş ücretine dahil olmayan gece etkinliği var. Sadece haftada 3 gün yapılıyor. İnternette çelişkili yorumlar var, kimisi çok sevdiğini belirtirken, bir diğeri para tuzağı diyor. Benim pek ilgi alanıma girmediğinden deneyimlemedim.

Cam şişe içerisine kumdan yapılan küçük eserler el yapımı şeyler göreceksiniz. Wadi Rum, Akabe ve pek çok yerde daha karşınıza çıkacak. En pahalısı burada satılıyor. Daha sonra bulamam diye benim gibi almayın. :) Küçüklerine 5 daha büyüklerine 10 dinar istiyorlar, hemen hemen yarısına kadar düşürebiliyorsunuz, diğer şehirlerde 2-3 katı daha düşük diyatlı, bilginiz olsun.

4.Gün-Wadi Musa-Wadi Rum

Wadi Musa 'dan Wadi Rum'a toplu taşıma olmakla birlikte hareket saatleri tutarsız. Jett Şirketinin sitesinden otobüslerin saatlerini kontrol edebilirsiniz. Günden 1.kez karşılıklı otobüs var. Ayrıca kaldığınız hotelden-hostelden sizin için paylaşımlı bir minibüs ayarlamasını isteyebilirsiniz. Taksiyi 4 kişi paylaşırsanız 10 dinar, minibüsler ise kişi başı 6-8 dinar alıyor. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor ve sizi Wadi Rum girişindeki köye kadar götürüp, kalacağınız çadırların rehberlerine ulaşarak sizi karşılamalarını sağlıyorlar.

5.Gün-Wadi Rum

Wadi Rum ülkenin güneyinde Bedevilerin yüzyıllardır yaşadıkları etrafı yüksek kayalarla sarılı çöllerden oluşan bir alan. Burasını sıradan çöllerden ayıran şey kırmızı kumları ve yerden bir anda dümdüz yükselen kaya blokları. Marslı filmi bu coğrafyada çekilmiş, biraz fikir verebilmesi açısından aşağıdaki fotoğrafı paylaşıyorum.

Wadi Rum için en azından 2 gün öneriyorum ancak zamanınız kısıtlıysa akşam üzeri gelip, tüm gün aktivitelere katılarak da 1 gün içerisinde çok büyük bir kısmını deneyimlemeniz mümkün.

Wadi Rum ile ilgili ayrı bir rehber hazırlayacağım. Ancak aklınızda bulunması gerekenleri kısaca burada özetleyeceğim.

Öneri

;

Eğer bahar ve son bahar aylarında ziyaret planlıyorsanız gelmeden önce kalacağınız çadır kampını rezerve etmenizde yarar var, diğer dönemlerde geldiğinizde mutlaka yer bulursunuz üstelik pazarlık yapma şansınız artar.

Çölde gündüz-gece sıcaklık farkları oldukça yüksek, Kasım-Aralıkta bile gündüz 25 dereceler normalken geceleri 0'a yaklaşıyor. Dolayısıyla gece yatarken özellikle kalın bir şeyler gerekebiliyor. Çadırlarda çoğu kez sadece 1-2 çift battaniye oluyor.

Yazın akşam 5'te, kışın akşam 4'te hava kararıyor, planınızı buna göre yapın.

Neredeyse tüm turlar standart, 3-4 saatlik jeep turu kişi başı 40-50 dolar, ki bu sürenin yeterli olduğunu, günlük tur satın alınmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Günlük turlar da 90-100 dolar ki, normal turlardan sadece 2-2,5 saat fazla sürüyor.

Oldukça kuru, sonbahar ve kış aylarında rüzgarlı bir havası var. O yüzden cildiniz çok çabuk kuruyor. Özellikle dudak için krem getirmenizi tavsiye ederim, benim çok ihtiyacım oldu ama bulamadım.

Her ne kadar tüm sitelerde rehbersiz gezi yapamazsınız dese de bölgenin uçsuz bucaksız yapısı ve kamplardaki bedevilerin ilgisizliği sayesinde çok rahat kamptan uzaklaşabiliyorsunuz. Ve akşam yemeğinde, ateş başında toplanana kadar yokluğunuzu anlamaları mümkün değil. Kampta ilk gün tek başıma 16 km yürüdüm ve tek bir insana veya araca rastlamadım. O yüzden özellikle yüksek tepelerden, kayalardan uzak durmak gerekir, olmaz olmaz ama bir şekilde yaralanır ve yürüyemez duruma düşerseniz gerçekten birinin sizi bulması günler bulabilir. Gidince ne demek istediğimi anlayacaksınız. Km'ye düşen insan sayısının en az olduğu bölgelerden biri.

Kendinize çok güvenseniz bile, çöle çıkacağınız zaman, mutlaka kamptakilere gittiğiniz yönü ve ne kadar yürümeyi planladığınız bilgisini verin ve yanınıza bolca su alın. Yolda çalı ve kumdan başka bir şey görmeyeceksiniz. Tek duyduğunuz seste kuş ve rüzgar sesi olacak. Onun dışında canlı belirtisi yok. Nasıl bir yere benzediğini görmek için instagram hikayelerimi izleyebilirsiniz.

6.Gün-Akabe

Wadi Rum'dan ayrılmak için maalesef tek seçeneğiniz taksiler. Standart 20-25 dinar istiyorlar. Aslında Akabe sadece 1 saat uzaklıkta ancak Ürdün sebebini anlamadığım bir şekilde pahalı. Bir süre sonra alışıyorsunuz.

Kaldığınız kamp sizi Wadi Rum girişindeki köye bırakıyor genelde. Diyelim ki çok kötü bir yerde kaldınız, standart ücret 5 dinar. Köyün girişinde hemen size yaklaşan taksiciler olacak. Akabe ya da Petra'ya gittiğinizi biliyorlar. Önce 20-25 standart taksi ücretinden anlaşmaya çalışıyorlar. O kadar paranız olmadığını ve 5-6 dinar verebileceğinizi söyleyin. Sizin tecrübeli bir gezgin olup, kazık yemeyeceğinizi anlayınca, sizin gibi aynı yöne gidecek bir kaç gezginle aynı taksiye bindirip gönderiyorlar. Sabahları bekleme süreniz en fazla 15-20 dakika, mutlaka başkaları da oluyor.

Akabe çok küçük bir şehir. Görülmesi gereken yerleri yürüyerek 1-2 saat alır en fazla. Burası normalde Kızıldenize olan yakınlığı dolayısıyla dalış severlerin uğrak noktası. Sizin de ilgi alanınıza giriyor ise değerlendirebilirsiniz. Yoksa burasını sadece dönüş yolu olarak kullanarak bir gün için Ölüdenize ya da Wadi Mujib'e geçebilirsiniz. Orası size kalmış.

7.Gün-Amman-Dönüş

Amman'dan dönüş uçuşuna kadar olan süreyi gelirken görmediğiniz yerlerini görmek ya da dinlenmek için değerlendirebilirsiniz. Hava alanına ulaşım taksiyle 30, dakika, otobüslerle yaklaşık 1 saat sürüyor. Küçük bir hava alanı olduğu için 2 saat önce gelmeniz yeterli olur.

İki Hafta için Rota Önerisi

1.GÜN-Amman-Varış
2.GÜN-jeraş-İdrib-Ürdün Vadisi
3.GÜN-Amman-Ölü Deniz
4.GÜN-Ölü Deniz-Amman
5.GÜN-Petra
6.GÜN-Petra
7.GÜN-Wadi Rum
8.GÜN-Wadi Rum
9.GÜN-Akabe
10.GÜN-Akabe-Kızıldeniz
11.GÜN-Akabe-Wadi Mujib
12.GÜN-Wadi Mujib
13.GÜN-Amman
14.GÜN-Amman-Dönüş

Bir haftalık gezimde tanıştığım gezginlerin pek çoğu Ürdün’e 3 gün ile 1 haftalık bir süre ayırmışlardı. Sadece 2 hafta gezen bir kişiyle tanıştım. Vaktiniz varsa neden olmasın? Rahat rahat, hiç acele etmeden dolaşmak istiyorsanız aşağıdaki gibi bir rota önerebilirim. Bu rota Ürdün'den hemen hemen görülmesi gereken tüm yerleri kapsıyor. Gitmediğim yerlerle ilgili sadece içeriklerinden bahsedip, hızlıca üzerinden geçeceğim.

1.GÜN-Amman-Varış

Yukarıda bir haftalık rotada ayrıntılı bahsetmiştik. İlk gün Rainbow Street'i gezebilirsiniz. Gece de hareketli olan nadir yerlerden biri. Bu rotada son 2 günü Amman'a ayıracağımız için ilk gün dinlenerek geçirebilirsiniz.

2.GÜN-Jeraş-İdrib-Ürdün Vadisi

Araç kiralamadıysanız ya da taksi kullanmıyorsanız Kuzeydeki Tabarbour Garajına gitmeniz ve buradaki dolmuşları kullanmanız gerekiyor. Ürdün pahalı bir ülke olsa da taksileri çok pahalı değil. O yüzden bu otobüs garajlarına ulaşmak için taksileri kullanabilirsiniz, taksiciler yoldayken muhtemelen nereye gittiğinizi öğrenmek ve size teklifte bulunmaya çalışacaktır. Değerlendirmek size kalmış.

Jeraş'ın tarihi konulara ilgisi olan gezginlere hitap ettiğinden bahsetmiştik. Daha önceki Orta Doğu ve Türkiye gezilerimde bol bol Roma kentleri gezmiş ve çok daha iyilerini görmüş bulunduğumdan ben bu kısmı atladım. Ancak benim de böyle bol vaktim olsaydı, ziyaret etmek isterdim.

3.GÜN-Amman-Ölü Deniz

Yine Ürdün'ün olmazsa olmazlarından, dünyada eşi benzeri olmayan bir fenomeni. Amman'a da oldukça yakın bir mesafede. Peki burasını diğer yerlerden ayıran özelliği ne? Burası dünyanın en alçakta bulunan gölü. Deniz seviyesinin 400 metre altında bulunuyor. Bir diğer önemli özelliği de yüzde 30'un üzerindeki tuz oranı, dolayısıyla batmak neredeyse imkansız.

Peki ben burasını niye görmedim derseniz, bir gölde batmadığımı görmek için bu kadar yol ve para vermek istemedim. Burası her en kadar göl kenarı olsa da girilebilecek tüm sahiller pahalı-lüks otellerle çevrilmiş. Diğer bölümleri kayalık, ücretsiz girebileceğiniz bazı yerlerde ancak aracınızla gidilebilecek mesafede. Bu oteller size sahillerini açıyor ancak 25 dinar yaklaşık 200 250.-TL talep ediyorlar. Bir de üstüne yediğiniz içtiğinizi koyarsanız gitmeme sebebim daha iyi anlaşılıyor.

Ama şifalı çamur banyoları ile pek çok turistin de uğrak noktası, yine vaktiniz ve paranız varsa görmenizi öneririm. Ancak ben gitmediğimden önerilerde bulunamıyorum.

Amman'a yakın mesafesiyle günü birlik taksiyle ya da otellerin ayarladığı tur grupları ile gidilebileceği gibi Jett Şirketinin de günlük karşılıklı otobüs seferleri mevcut.

4.GÜN-Ölü Deniz-Amman

Burada en azından bir gün geçirmeniz öneriliyor. Amman'a yakın mesafede olduğundan dönüş sorun olmayacaktır.

5.GÜN-Petra

Yukarıda bir haftalık programda detaylarını verdiğimizden üzerinde durmuyorum ancak en az 2, mümkünse 3 gün öneriyorum. Biletlerde tek gün için 70 USD ve ilave her gün için 5 dolar fazladan ödemeniz gerekiyor.

6.GÜN-Petra

Detaylı Petra rehberine buradan ulaşabilirsiniz. En azından 2 gün Petra'yı gezdikten sonra Wadi Rum'a geçebilirsiniz.

7.GÜN-Wadi Rum

Yukarıda detaylı anlatıldığından üzerinde durulmayacak ve ayrı bir rehber hazırlanınca buradan paylaşılacak.

8.GÜN-Wadi Rum

9.GÜN-Akabe

Akabe'nin küçük bir şehir olduğundan bahsetmiştik. Wadi Rum'dan sabah saatlerinde buraya varmış olacaksınız. Bugün gezilmesi gereken yerleri görüp, yarınki Kızıldeniz ile ilgili turlara göz atarak bir tekne ya da dalış turu planlayabilirsiniz. Ayrıca yine dönüş yolu için Shereton Otelin yanındaki Jett Ofisine uğrayarak dönüş biletlerinizi de alabilirsiniz.

10.GÜN-Akabe-Kızıldeniz

Bugün deniz etkinlikleri ile değerlendirebilirsiniz. Ya da yorgun hissediyorsanız ücretsiz halk plajından yararlanabileceğiniz gibi şehrin biraz dışında bulunan otellerin plajlarından da 10-30 dinar gibi rakamlar ödeyerek yararlanabilirsiniz. Özellikle halk plajlarında bikini veya çok açık kıyafetlerin giyilmesinin iyi karşılanmadığını belirtelim. Yerel halk için zaten bunlar yasak, genellikle tüm kıyafetleri ile denize girildiğini göreceksiniz.

11.GÜN-Akabe-Wadi Mujib

Bugünü Wadi Mujib'e ulaşmak ve orada kalacağımız kamp alanına yerleşmek için değerlendiriyoruz.

12.GÜN-Wadi Mujib

Wadi Mujib benim çok gitmek istediğim ancak ters konumu ve süremin kısıtlı olduğu için göremediğim bir yerdi. O yüzden fazla bilgi veremeyeceğim ancak Ürdün'ün içme suyu kaynaklarının bu vadiden geldiğini ve harika manzaralı kanyonlarda su içerisinde yürüyüşler yapabileceğinizi söylemekle yetineyim.

13.GÜN-Amman

Wadi Mujib dönüşü şehrin daha önce gezemediğimiz yerlerini görmek için değerlendirebileceğimiz gibi doğaya, çöllere doydu isek, şehrin kalbur üstü semtlerindeki AVM'lerinde ya da restorant ve 3.nesil kahvecilerinde değerlendirebilirsiniz. Ben beklediğimden daha iyi mekanlarla karşılaştım, keşfetmek size kalmış.

14.GÜN-Amman-Dönüş

Şimdide süresi kısıtlı olanlar için mutlaka görülmesi gereken yerleri daralttığım rota önerilerimi paylaşmak istiyorum. Yukarında detaylı yazdığım için ayrıntıya girmeyeceğim.

Ürdün'de en azından 1 hafta önermekle birlikte, ucuz bilet bulmuş, iş gezisine gelmiş ama sadece bir kaç gün izin alabilmiş biri olabileceğinizi düşünerek, ilgi alanınıza göre aşağıdaki rotaları da öneriyorum.

3-4 Gün Tarih Odaklı Rota Önerisi

1.GÜN-Amman-Varış
2.GÜN-jerash-İdrib-Ürdün Vadisi
3.GÜN-Amman-Petra
4.GÜN-Amman-Dönüş

3-4 Gün Deniz Odaklı Rota Önerisi

1.GÜN-Amman-Varış
2.GÜN-Amman-Ölü Deniz
3.GÜN-Ölü Deniz-Akabe
4.GÜN-Amman-Dönüş

3-4 Gün Doğa-Yürüyüş Odaklı Rota Önerisi

1.GÜN-Amman-Varış
2.GÜN-Amman - Wadi Rum
3.GÜN-Wadi Rum-Wadi Mujib
4.GÜN-Amman Dönüş

Posted by mesuttoker 09:54 Archived in Jordan Tagged jordan

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login